Често задавани въпроси

За какви случаи мога да посетя психолог/психотерапевт/сексолог?

Хората посещават най-често психолог при актуален наболял въпрос, който ги мъчи. Това може да бъде както лична тема, така и конфликт във взаимоотношенията с друг човек.

В психотерапевтичната сесия се работи по обширен спектър от теми. От такива, свързани с детството, през преработване на минали травматични събития, отразяващи се на живота на човек днес, до създаване и развиване на изцяло нови умения. 

Сексологичната консултация стои като търсен вариант много често за момчета и мъже, които имат оскъден или липсващ сексуален опит; при неудовлетвореност от сексуалния акт; различни дисфункционалности, вкл. слаба ерекция, бърза еякулация и др.

При жените най-често е отново сексуалната неудовлетвореност; липса на качествено сексуално общуване и партньор. 

Двойките се записват за консултация, когато се срамуват да говорят открито за “тези неща”; когато имат различни сексуални предпочитания; когато единият има по-силно либидо и остава неудовлетворен; при изневери и т.н.   

Кога мога да очаквам резултат?

Веднага – няколко месеца – години.

Всичко зависи от заявката с която идва човек. Ако въпросът е конкретен, изисква една консултация и успеем да стигнем заедно до отговора – резултатът е постигнат веднага. 

Ако обаче има по-сериозна тема с дългогодишна история, то реалистично би било да отговоря – в рамките на поне 2-3 месеца. 

В процеса на осъзнаване се случва да бъде изработена предходна заявка и след време човек да бъде осенен от ново прозрение, което изисква още една/две или поредица от терапевтични срещи. По този начин процесът може да продължи години. 

Мога ли да запиша час за мой близък?

Когато човек е въвлечен лично в процеса, ползите за него са повече. 

При затруднение с ползването на техническите устройства разбира се, може да му съдействате. 

Предлагате ли подаръчни ваучери?

Можете да закупите ваучер за участие в събитие, който да подарите на ваш близък за конкретен повод или без повод.

Ваучерите не са обвързани с конкретно събитие и могат да бъдат използвани до 3 (три) месеца от датата на закупуване.  

Работите ли с деца?

Не, не работя с деца. Възрастовият диапазон на повечето ми клиенти е 20-65г. 

Ако партньорът ми не иска да дойде на консултацията, какво да правя?

Задайте си един допълнителен въпрос – защо не иска? Причините могат да бъдат различни – от притеснение, ако не вижда смисъл да инвестира време и усилия, или пък ако казва “не ни трябва някой друг да ни решава проблемите” и т.н.

Истината е една: този, който не изпитва потребност, не може да бъде принуден насила. Тогава е възможно да се направи лична консултация за страдащия във връзката. По време на сесията ще бъде изслушан, ще придобие по-ясна представа за моментната картина на взаимоотношенията, ще поговорим за план за действие и възможни решения.

И все пак, когато темата засяга въпрос свързан с партньорска двойка, е препоръчително и двамата да присъстват. Така всеки ще има възможността да изрази своята позиция и да стигнат заедно до отговори на наболели за тях теми и въпроси. 

Всичко ли мога да споделям, има ли ограничение за темите?

В практиката ми до момента не се е случвало да ограничаваме дадена тема – свободно обсъждаме и споделяме мнението си по всякакви въпроси, включително неудобните (пък понякога обръщаме и повече внимание точно на тях). 

*Забележка: В Етичния кодекс на психолога към Дружество на психолозите в България е заложено условието, че психологът е длъжен да уведоми властите при тежки криминални прояви – убийство, планиране на убийство или склоняване към самоубийство. 

Болен ли съм, ако имам нужда от психолог/психотерапевт/психиатър?

В тежки житейски ситуации е нормално човек да изпита необходимост да сподели душевната си болка, да потърси помощ и да открие решение. Точно както търсим стоматолог при физическа болка в зъба например. Психологът и психотерапевтът изследват психоемоционалните причини за състоянието. 

По преценка на психолога, клиентът може да бъде насочен към диагностична консултация с психиатър, което отново не означава, че е болен. Психиатърът е медицински специалист – лекар, завършил медицина, който има право да назначава медикаментозно лечение. 

Има случаи, в които се комбинират за известен период от време психологични консултации и посещения при психиатър. Моята цел е да подпомогна максимално процеса на себеразвитие у клиента, в изграждането на нови умения за справяне в тежки моменти и да продължи живота си (ако състоянието позволява), без медикаменти. 

Имам нужда, но не мога да си позволя таксата. Има ли вариант да ви посещавам?

Моята лична мисия е да помагам на хората и да имам положителен социален принос. Ангажирана съм дългосрочно в различни доброволчески каузи, които изискват отделено време от моя страна.

За да бъде обаче психологичната помощ оценена, е нужно да бъде поет личен финансов ангажимент. В тази връзка, мога да предложа само на ограничен процент от хора в силно затруднено положение отстъпка в цената и по-кратка онлайн сесия. Параметрите за продължителността и отстъпката са по лична преценка, в зависимост от мотивацията на човек и конкретния случай. 

За да кандидатствате за нея е необходимо да изпратите Email на адрес: info@darakchieva.com. Опишете накратко своя случай с тема: “отстъпка”. За да използваме максимално времето си в сесията, бъдете по-изчерпателни с предварителния текст.

Всички изпратили Email ще получат отговор, а на одобрените случаи ще предложа в отговора възможен онлайн час за осъществяване на сесията.

Задайте своя въпрос

info@darakchieva.com

Съобщение по Viber

(+359) 876 26 86 10

Услуги

Индивидуални консултации

Семейни консултации

Психотерапия

Сексология

Психология

Групови събития

Контакти

(+359) 876 26 86 10
info@darakchieva.com
бул. Фритьоф Нансен 45, ет.1, ап.3, София 1142